Introductie Trackman

Sinds medio februari hebben wij een TrackMan installatie op onze driving range. TrackMan wordt gebruikt door vele professionele golfers om met allerlei data hun golfspel te verbeteren. Het systeem lijkt op wat onze pro’s hebben en gaat je meer vertellen over jouw eigen spel.

 

Je kunt gebruik maken van TrackMan via een app op je telefoon (TrackMan Golf), op je iPad (TrackMan Range) en op de 18 grote schermen (16 binnen en 2 buiten) die wij hebben hangen. Op deze schermen kun je de keuze maken om zonder in te loggen een aantal oefeningen en spellen te doen, maar zonder login worden de data niet opgeslagen in jouw app.

 

Het verschil tussen het spelen op het scherm, tablet of telefoon is dat je op het scherm meer mogelijkheden hebt door de snelle vaste verbinding en natuurlijk het grote scherm waarop meer te zien is. Op het scherm en op je Ipad kun je ook verschillende virtuele golfbanen lopen van over de hele wereld, maar op je telefoon is dit niet mogelijk, en het scherm is daar te klein voor.

 

TrackMan schermen vs. afslagplekken (met telefoon of IPad)

De TrackMan schermen bij de matten (16 binnen en 2 buiten) openen altijd met het startscherm. Je kunt zonder in te loggen van het systeem gebruik maken, maar dan worden jouw data niet opgeslagen. Met de TrackMan app op jouw telefoon of Ipad kan je met Quick Login (QR code op het TrackMan scherm) een koppeling maken tussen dit scherm en jouw TrackMan account in de app, waardoor jouw activiteiten worden opgeslagen in jouw account.

 

Op de afslagplekken zonder scherm (buiten, matten of grastee) is er geen code om in te loggen (let op: de code die op de telefoonhouders staat leidt naar de app store, waar gebruikers de app kunnen downloaden). Maar ook daar kan je met jouw telefoon of Ipad gebruik maken van TrackMan en jouw activiteiten monitoren! Wanneer je de app hebt gedownload, maak je contact met het Trackman wifi-netwerk op onze driving range (wachtwoord TrackMan).

De app ziet dat je op Golfclub Princenbosch bent en vraagt je om te selecteren op welke mat (bay) je je bevindt. Het nummer van de bay staat aangegeven op de mat. Selecteer de juiste bay en je bent klaar om te beginnen!

Als je op de grastee staat wordt je gevraagd om drie ballen te slaan, aan de hand daarvan kan het Trackman systemen bepalen waar jij staat.

 

Heel belangrijk: de matten (bays) mogen niet verplaatst worden!

 

Trackman Account

Wanneer je de app hebt gedownload, zul je een account moeten aanmaken. Gebruik bij voorkeur een naam die lijkt op je eigen naam. Wanneer je deelneemt aan een competitie en goed scoort, komt je naam op het leaderboard te staan wat op schermen schermen op de golfclub en binnenkort ook op de drivingrange wordt getoond. Hoe cool is het als jouw naam bovenaan het klassement staat!

 

Nadat je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd zie je je eigen (gebruikers)naam in het scherm en alle ballen die je vervolgens slaat, worden geanalyseerd en in je account opgeslagen zodat je dit te allen tijde kunt terugkijken en analyseren (desgewenst ook samen met jouw pro!). Verder kun je in de app aanvinken welke clubs er in je golftas zitten zodat je kunt ontdekken welke afstand je met de verschillende clubs slaat. Handig!

 

Je kunt met TrackMan oefenen op je techniek, maar ook spellen spelen of virtueel een rondje golf spelen op gerenommeerde golfbanen van over heel de wereld.

Het eenvoudigste is om eerst te kiezen voor “Practice”. Druk hiervoor op “Practice” op het startscherm en vervolgens weer op “Practice”. Rechts op het scherm kun je kiezen met welke club je gaat oefenen. Afhankelijk van hoever de golfer slaat met deze club, kan je een “target” kiezen. Vervolgens kan er geslagen worden en zie je verschillende gegevens van de slagen. Wanneer je op de vakjes tikt, draaien ze om en geven ze je uitleg over de data. Er wordt alleen geslagen met rangeballen. Deze komen minder ver dan de ballen die in de baan worden gebruikt. Rechts staat de knop “Convert”. Hiermee wordt jouw slag omgerekend naar hoe ver de bal zou komen met een premium bal onder neutrale weersomstandigheden. Dus zonder tegenwind etc.

 

Practice On Course

Je kunt er ook voor kiezen om op een baan te oefenen. Kies een baan (in 2025 zal ook Princenbosch hier bij staan) en een richting om naar toe te slaan. Dit is nodig zodat het systeem weet wat voor de golfer rechtdoor is. Vervolgens kan de keus gemaakt worden welke hole je wilt oefenen. Rechts in het overzichtsplaatje kun je nog wijzigen hoe ver en waar je naar toe wilt slaan. Ook de keuze van club kun je aanpassen.

 

Practice Find my Distance

Bij deze oefening is het noodzakelijk om in te loggen, omdat het persoonlijk is. Maak een keus met welke clubs je gaat spelen, sla (minimaal) 6 ballen met de club en zie wat de gemiddelde afstad is die je gemiddeld slaat met de betreffende club. Hoe vaker je dit doet, hoe nauwkeurig dit wordt. Let wel op wat het scherm aangeeft als je meerdere clubs hebt geselecteerd. Het systeem begint met de kortste (‘minst verre’) club.

 

Games

Je kunt op de TrackMan range verschillende spellen spelen. Als je ingelogd bent worden de spelresultaten bewaard. Vriendengroepen opgelet: Je kunt met meerdere personen tegelijk inloggen en tegen elkaar strijden! Er zijn verschillende spellen. Een gebruiksaanwijzing is hiervoor haast niet nodig. Alles wijst voor zich!

  • Magic Pond Spel voor jonge kinderen waarbij elke slag punten oplevert.
  • Scrapyard Golfballen zijn explosieven die auto’s opblazen. Voor de gamers.
  • On the Edge een spannend knock-out spel voor golfers en niet-golfers van alle leeftijden. Trackman heeft dit spel ontworpen om te entertainen en te helpen met het oefenen van afstandscontrole.
  • BullsEye Kies een target en scoor zoveel mogelijk punten door je bal er dichtbij te laten landen. Let op, afhankelijk van waar je staat, worden de punten toegekend. Als je op de knop “Rules” klikt, rechts in je scherm, zie je alle targets en de score die je kunt halen.
  • Hit it! Dit is een longest drive. Ook hier krijg je 3 x 3 kansen om je bal zo ver mogelijk te slaan.
  • Capture the flag Een leuk spel wat je met meerdere spelers moet spelen. Ook hier weer 3 beurten om zo dicht mogelijk bij een target/vlag te komen. Kom je dichterbij dan je voorganger, dan pak je de vlag van hem/haar af.

 

Courses

Tot slot kun je meerdere banen virtueel spelen (alleen op de TrackMan schermen en op een Ipad). Met regelmaat zullen wij de banen die beschikbaar zijn wisselen. Daarbij zorgen we voor afwisseling: naast bekende wereldwijde topbanen, ook mooie Nederlandse banen en een goede mix van lengte en moeilijkheidsgraad (zo kan ook op Par 3 banen virtueel gespeeld worden).

Ook onze baan is ingemeten, dus op termijn kan je ook een rondje Princenbosch op de schermen spelen (vermoedelijk in 2025, TrackMan moet de baan nog ‘renderen’, maar dat duurt nog even).  

 

De start van de ronde/hole wijst zich zelf. Ligt je bal uiteindelijk binnen een afstand van 18 meter van de vlag, dan krijg je er automatisch 1, 2 of 3 slagen bij voor het putten/chippen. Dit wordt berekend naar het gemiddelde aantal slagen wat spelers nodig hebben om de betreffende hole af te ronden op de echte baan.  Een volledige virtuele ronde kan je in ongeveer 30 minuten spelen. Na één volgens de regels voltooide ronde krijg je een TrackMan handicap in jouw account, die na volgende rondes aangepast kan worden.

 

Om echt goed te ontdekken wat het TrackMan systeem allemaal kan, moet je eigenlijk gewoon zoveel mogelijk spelen. Kortom, gewoon gaan proberen, er kan niets misgaan!